Spletna stran uporablja samo osnovne piškotke za pregled obiskanosti spletnih strani. Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?   Da, strinjam se    Ne, se ne strinjam    Kaj so piškotki ?


Svetinova ulica 1, 3230 Šentjur pri Celju
T: (03) 74 61 700,  F: (03) 74 61 819
GSM: 051 316-000, info@dom-sentjur.si
Dosegljivi 24-ur na dan 051 644-805

  Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  
   
Dom starejših Šentjur

Aktualno

Novinarska konferenca ob zaključku projekta Demenca med nami

Novinarska konferenca ob zaključku projekta Demenca med nami

V Domu starejših Šentjur je v torek 6.11.2018 potekala novinarska konferenca ob zaključku izjemno uspešnega in v lokalno okolje usmerjenega projekta Demenca med nami – programa izobraževanja in osveščanja za obvladovanje demence. Projekt je izvajal Dom starejših Šentjur skupaj s konzorcijskimi partnerji: Splošno bolnišnico Celje, Zdravstvenim domom Celje, Centrom za socialno delo Enota Šentjur pri Celju, Društvom upokojencev Šentjur, Spominčico Šentjur, Zdravstvenim domom Šentjur in Šmarje pri Jelšah ter Pegazovim domom Rogaška Slatina.

Projekt, ki je potekal od poletja 2017 do novembra 2018, so vsi partnerji označili kot izjemno uspešen in učinkovit, saj ga je v obeh modulih (za strokovno in za laično javnost) obiskalo nekaj manj kot 1500 udeležencev. V modulu za strokovno javnost je bilo izvedenih 32 predavanj in 17 delavnic, pri izvedbi je sodelovalo 31 različnih predavateljev, strokovnjakov. V modulu za laično javnost pa je bilo izvedenih 26 predavanj in 9 delavnic, ki jih je izvedlo 34 različnih predavateljev, strokovnjakov. 

Posebnost projekta pa je bila ustanovitev multidisciplinarnega laičnega mobilnega tima iz vrst različnih strokovnjakov, ki so obiskovali starejše in zainteresirane na terenu ter vzpostavitev info točke v prostorih Doma starejših Šentjur.

Predvsem je bila izpostavljena izjemna angažiranost in odzivnost laične javnosti, zlasti aktivnosti članov in vodstva Društva upokojencev Šentjur, kakor tudi številna udeležba na srečanjih z multidisciplinarnim laičnim mobilnim timom na terenu v prostorih Društva upokojencev Dobje in Planina pri Sevnici.

Predstavniki konzorcijskih partnerjev so na novinarski konferenci, ki jo je posnela tudi TV Celje, izpostavili zlasti dejstvo, ga lahko govorimo o epidemiji bolezenskega procesa demence, ki nas vse postavlja pred nove izzive – od strokovnjakov zdravnikom, specialistov, negovalcev in oskrbovalcev do članov družine obolelega z demenco. Stiske svojcev ob pojavu bolezni so še vedno izjemno velike in tu je še dovolj prostora za pomoč in podporo, saj je bolezen še precej tabuizirana. Partnerji v projektu so izpostavili izjemen pomen skrbi zase kot člana družine, kjer se pojavi bolezen, do seveda tudi vseh, ki nudijo osebam z demenco pomoč in nego. Z vidika zaposlenih, ki se v procesu zdravstvene nege in oskrbe srečujejo z obolelimi osebami z demenco v vsakdanjih stikih so izpostavili izjemno dragoceno nadgradnjo znanj in veščin ter s tem možnosti za opolnomočenje.

Skupaj so partnerji v projektu pripomogli k učinkovitejšemu in hitrejšemu prepoznavanju bolezni, tudi na strani članov družine obolelega, kot tudi k ustvarjanju pogojev za čim daljše življenje obolelih v domačem okolju, seveda ob o bolezni informirani laični javnost in njeni pomoči. Zastavili in realizirali so cilje oblikovanja demenci prijaznejšega okolja, izobrazili strokovno in laično javnost ter se še bolj učinkovito približali ljudem s težavami na terenu z aktivnostmi v multidisciplinarnem laičnem mobilnem timu. Info točka v Domu starejših Šentjur je na voljo vsem, ki potrebujejo nasvet, pomoč, usmerjanje ob procesu bolezni ter hkrati možnost seznanitve z različnimi oblikami pomoči in nasvetov, ki jih potrebujejo tako osebe z demenco kot njihovi najbližji.

Dom starejših Šentjur je kot izvajalec projekta pripravil in izdal tudi zbornik, ki bo za vse zainteresirane dostopen na spletni strani https://www.dom-starejsih-sentjur.si

Posnetek iz novinarske konference:

https://youtu.be/RAH2TlZXDLU

Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje.

   
« nazaj

   

Jedilniki
 
Javna naročila
 
Aktualno

Izjava za javnost - 1. 4. 2021

Dragi svojci in prijatelji naših stanovalcev!

Ob ponovnem zapiranju javnega življenja v Sloveniji vas obveščamo, da bomo tudi v tem obdobju omogočali obiske naših stanovalcev, seveda ob doslednem upoštevanju vseh predpisanih preventivnih ukrepov.

Kot že doslej vas prosimo, da obisk, če je to le mogoče, napoveste v naprej. Pred obiskom je treba izpolniti epidemiološki obrazec in si razkužiti roke, med njim pa vseskozi vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo in uporabljati masko. Zaradi  zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje vam svetujemo, da na obisk pride le ena ali največ dve zdravi osebi, ki v zadnjih štirinajstih dneh niso bile v stiku z obolelimi.

» podrobnejše